Sınav Kaygısı-Önerileri

Sınav Döneminde Ailelere Öneriler

Son zamanlarda sıklıkla gözlemlediğim durumlardan birisi, ailelerin yaklaşan sınav karşısında yaşadıkları kaygıları. Çocuklarının girecekleri sınavı oldukça endişeli ve panik halde deneyimlemekteler. Hatta bazı çocukların ailelerinden daha az kaygılı olduklarını ve dahası ailelerini yatıştırmak ve rahatlatmakla uğraştıklarını görüyorum. Öncelikle bu sınavın size değil çocuğunuza ait olduğunu ve onun sadece kendi kaygısı ile baş edebilme gücü olduğunu hatırlamakta fayda var. Çocuğunuz sizin kaygınızı yatıştırırken kendi kaygısı ile baş edemiyor olabilir. Kaygının bulaşıcı bir duygu olduğu unutulmamalı ve aileler olarak bu durumu hayatlarının bir dönüm noktası veya dönüşü olmayan bir yol gibi görmektense belli bir sürede yapılan ve aslında çocuğunuzun başarısını tam olarak ölçmeyen ve belirlemeyen bir sınav olduğunu görmek gerekiyor. Bu sınavda çocuğunuzun alacağı puan çocuğunuzun sadece verilen süre içinde bilgisini ne kadar aktarabildiğini gösterecektir.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken ise, çocuğunuza kullandığınız kelimelerin altında yatan mesajları daha iyi görebilmekten geçiyor. Mesela, ‘Bu sınav senin geleceğindir.’, ‘Her dakikanı değerlendirmelisin az bir zaman kaldı.’, ‘Sen çok akıllısın, istesen dereceye bile girersin.’ Gibi cümleler olumlu gibi görünmesine karşın gençleri çok fazla stres ve panik haline sürükleyebiliyor. Çocuklar ailelerinin sınavla ilgili düşüncelerinin altında yatan mesajları algılarlar ve çocukların genellikle bu cümlelerden yaptıkları çıkarımlar; iyi bir puan alamazsam, ailem yeterince akıllı olmadığımı düşünebilir, geleceğim mahvolabilir, her dakika çalışmalıyım mola verdiğim her dakika aleyhime işliyor. Çocukların böylesine stres verici çıkarımlarda bulunmaları da haliyle onlar üzerinde kaygı, panik, endişe gibi olumsuz duygulara neden olmakta ve ders çalışma verimliliğini olumsuz yönde etkilemektedir.

Çocuklarınızla vakit geçirirken onların ilgi alanlarından konuşun. Yapmayı sevdikleri aktiviteleri beraber yapın. Ancak beraber zaman geçirdiğiniz bir gün sınavla ilgili hiçbir şey konuşmamaya özen gösterin. En ufak bir mola sonrasında bile hemen derse dönmesi gerektiği mesajını vermeyin. Çocukların da tıpkı diğer insanlar gibi mola vermeye ihtiyaçları vardır. Ancak mola vermenin de bazı kuralları var mesela molada aklından sürekli ders çalışmadığı geçen çocuk molalarda dinlenemez ve o molaların süreleri bu nedenle çok uzar. Çünkü bir türlü kafasını toplayıp konsantre olabilecek kadar kafasını dağıtmamıştır.

Çocuğunuza kurabileceğiniz en iyi cümleler, biz sen ne yaparsan yap, kaç puan aldığınla değil sınav yılında ne kadar çaba gösterdiğinle ilgileniyoruz. Biz senin elinden geleni yaptığına eminiz. Her ne olursa olsun, bir yolunu buluruz. Biz senin her zaman yanındayız şeklinde olabilir. Ayrıca sınavdan bir gün öncesinde aile ve yakınlardan gelen arama ve mesajların olmaması, evdeki rutinlerin her zamanki gibi yapılması yemek ve uyku saati vs. gençleri daha fazla rahatlatmaktadır. İletişim

Sınav Döneminde Ailelere Öneriler

Detaylı Bilgi

Uzman Psikolog Ecem Kozalı Mancı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir