Sınav kaygısı nedir ve nasıl anlaşılır? Sınav Kaygısı
Günümüzde duygusal ve fiziksel belirtilerle kendini gösteren sınav kaygısını gençlerde sıklıkla görmekteyiz. Sınavlar gençlerin üzerinde büyük bir baskı yaratmaktadır ve bu durum performanslarını yeterince sergileyememelerine sebep olmaktadır. Zihinlerinde genellikle ‘ya yapamazsam, sınavım kötü geçerse?’, ‘ sınavım kötü geçerse ailemin yüzüne nasıl bakarım?’, ’iyi bir okula gidemezsem geleceğim kararır mı ?’ gibi olumsuz içerikli düşünceler olmaktadır. Gençler sadece sınavda kendi gelecekleri ile ilgilenmezler bazen ailelerine karşı da kendilerini sorumlu hissederler ve onları hayal kırıklığına uğratmaktan korkarlar. Birçok genç sınav kaygısı nedeniyle dersleri tam anlamıyla dinleyememekte veya sınavlarda bekledikleri başarıya ulaşmakta zorluk yaşamaktadır.
Sınav öncesinde ve sırasında bu olumsuz düşüncelerin akıllarından geçmesi kişilerde duygusal yönden panik hali, sinirli olma, ağlama, aşırı engellenmişlik, şaşkınlık, unutkanlık olarak kendini göstermektedir. Duygusal tepkilerden sonra kalp atışlarının hızlanması, mide bulantısı, titreme, kasılma, baş ağrısı ve aşırı terleme gibi fiziksel tepkiler eşlik eder. Fiziksel ve duygusal bakımdan bu kadar rahatsız hisseden kişilerin yaptıkları işe karşı motive olmaları ve dikkatlerini verebilmeleri neredeyse imkansız hale gelir.
Bu çalışma neyi hedeflemektedir?
Öğrencilerin içinde bulunduğu ve baş etmekte zorlandığı duygularını tanımaları ve bununla baş etmeye dair çözümleri öğrenmeleri hedeflenmiştir.
Neden grup çalışması? Sınav Kaygısı
Gençlerin kendileriyle benzer deneyimleri yaşayan kişiler ile birlikte yaşadığı kaygı duygusuyla baş etmeyi öğrenmesi hem yalnız olmadığını hissetmesi hem de grubun bir parçası olma hissini yaşaması bakımından önemli bir yere sahiptir.
Çalışmanın detayları nedir?
Sınav kaygısı grup çalışması toplamda 6 oturumdan oluşmaktadır. Çalışma her hafta Pazar günü yapılacaktır. Her bir oturum 1,5 saat sürecektir. Sınav kaygısı grup çalışması 7. ve 8. Sınıf öğrencileri ile birlikte yapılacaktır. Çalışma her hafta Bostanlı Luna Psikoloji danışmanlık merkezinde yapılacaktır.
Bu çalışmada amaçlanan kişinin;
- Kaygı duygusunu tanıması,
- Kaygının başarı ile ilişkisini fark edebilmek,
- Sınav kaygısının birlikte meydana getirdiği fizyolojik değişiklikleri fark edebilmek
- Olumsuz düşüncelerin farkına varma,
- Düşüncelerinin değişebileceğine ilişkin iç görü kazandırma,
- Olumsuz düşüncelerin yerine gerçekçi olumlu düşünceler geliştirmesini sağlamaktır. https://lunapdm.com/iletisim/