Uzman Psikolog Ecem Kozalı Mancı, Çocuk ve Ergen Psikoloğu, En iyi Çocuk ve Ergen Psikoloğu, Karşıyaka Psikolog

Çocuk Danışmanlığı

Çocuk danışmanlığı sürecinde çocukların yaşadığı ve baş etmekte zorlandığı sorunlarını anlayabilmek için öncelikle bir aile görüşmesi yapılır. Çünkü yaşanan sorun çocuğun gibi görünse de tüm aile bireylerinin sorunudur ve aileden bağımsız olarak çözülmesi mümkün değildir. İlk görüşmede ailenin yaşanan problemi tanımlaması istenir ve çocuk ile ilgili detaylı bilgi alınır. Ardından devam eden seansta çocuk ile bireysel görüşme yapılarak çocuk ile güvenli bir ilişki kurulur. Bu süreçte çocuk için gerekli görülen psikolojik testler yapılır, hem aileden alınan bilgiler hem de gözlemlere dayalı bilgiler ile değerlendirme yapılır. Sonrasında gerçekleştirilecek üç seans çocuğu ve yaşanan problemi derinlemesine anlamayı ve psikolog ile çocuk arasında güvenli bir ilişkinin kurulmasını hedeflemektedir. Ardından süreç ile ilgili gerekli değerlendirmeler aile ile paylaşılmaktadır. Çocuk ile yapılan görüşmeler sürecinde aile ile paralel çalışmalar yapılır. Bu sürecin ne kadar süreceği konusunda kesin bir bilgi vermek mümkün değildir. Ancak ailenin katılımı ve desteği süreci hızlandırmaktadır.

Çocuklara yönelik olan danışmanlık hizmetlerinde kullanılan yöntem oyun terapisidir. Oyun terapisi çocuk ve psikolog arasındaki bir ilişkidir. Çocuğun kendi hissettiklerini, düşüncelerini, deneyimlerini ve davranışlarını ifade etmesi ve keşfetmesi için, terapist ile ilişkisini güvenli kılan ve kolaylaştıran seçilmiş oyun materyalleri sağlanır. Oyun, çocuğun kendi düşüncelerini doğal yolla anlatmasının yoludur. Oyun terapisi, çocuğun problemlerini anlamak, onun duygularını ve tutumlarını keşfetmek ve çocuğu bunlarla yüzleştirerek çözüm getirmesini sağlamak için geliştirilmiş bir tekniktir. Oyun terapisi ile çocuğa verilmesi hedeflenen mesajlar ben senin için buradayım, seni duyuyorum, seni anlıyorum, seni önemsiyorumdur.

Oyunu duyguların dışa vurumu olarak tanımlayan Freud, çocukların, oyun ortamında iç dünyalarını, duygularını açığa vurduklarını ve gerçek yaşamda başa çıkamadıkları olayları oyuna getirerek, bu olayların üstesinden geldiklerini söylemiştir..

Başlıca Çalışma Alanları;

Duygusal Problemler

Uyum ve Davranış Problemleri (tırnak yeme, alt ıslatma, tikler, yalan vb.)

Gelişimsel Problemler

Öğrenme Güçlüğü

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Öfke Kontrolü

İçe Kapanıklık / Özgüven Problemleri

Davranış Bozuklukları (saldırganlık vb.)

Kaygı Bozukluğu / Ayrılık Kaygısı

Korkular

Boşanma Sonrası Adaptasyon Sorunları

Sosyal Beceri Eğitimi

 

Gelişim Testleri (0-6 yaş)