Oyun Terapisi Nedir ?

Oyun terapisi nedir?
Oyun Terapisi Nedir?

Çocuklar oyun oynamayı severler. Oyun oynamak sağlıklı bir gelişimin ve büyümenin en önemli ölçütlerinden biridir. Çocuklar kendilerini yetişkinler gibi ifade edemedikleri için kendilerini oynadıkları oyunlar ile ifade ederler. Başlangıçta çocuklar, kendilerine güvenli bir ortam sunan eğitimli bir oyun terapisti ile istedikleri şekilde oynayabilmeleri için cesaretlendirilirler.  Çocuklar oyunlarında özel oyuncaklar seçerek duygusal çatışmalarını yansıtan önemli konuları tekrar canlandırırlar. Bu süreçte psikologlar çeşitli oyun ve oyuncaklar kullanılarak çocuklar ile iletişim kurarlar, sorunları çözmelerine ve olumsuz davranışlarını değiştirmelerine yardımcı olurlar.Oyun Terapisi Nedir?

Oyun terapisi çocukların yaşadıkları dünya hakkında öğrenmelerine, duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine, zihinsel ve fiziksel becerilerini geliştirmelerine, etkili sosyal beceriler geliştirmelerine ve ilişkilerde güçlü bağlar kurabilmelerine yardımcı olur.

Oyun terapisinin evde oynanan oyundan farkı nedir derseniz. Oyun terapisi bu alanda uzmanlaşmış bir kişi ile beraber yürütülen profesyonel bir süreçtir. Oyun terapisi çocukların yaşadıkları duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine, zihinsel ve fiziksel becerilerini geliştirmelerine, etkili sosyal beceriler geliştirmelerine, ilişkilerde güçlü bağlar kurabilmelerine yardımcı olur. Çocuklar oyun terapisti ile oyun odasında geçirdikleri zamanı, “yalnızca oyun oynadık” diyerek açıklayabilirler, fakat bu süreçte çocuklar yeni rolleri ve davranışları öğrenirken, kendileri için sorun oluşturan durumlarla başa çıkma yollarını keşfederler.

Oyun terapisi 3-12 yaş arası tüm çocuklara uygulanabilir. Çocuklarınızda bir takım öfke krizleri, insanlara karşı olumsuz tutum ve davranışlar, kendini ifade etmekte güçlük yaşama, kardeş kıskançlığı, uyku-yemek-tuvalet sorunları, yas-kayıp durumları, anne-baba ayrılığı ve kaygı problemleri gibi duygusal problemler yaşanması durumunda oyun terapisine başlamak en iyi çözümlerden birisi olabilir.

Terapist, bireysel olarak çocuk ile haftada bir ya da iki kez oyun terapisi görüşmelerine devam ederken, anne-babalarla da bu süreçte belirli zamanlarda görüşmeler yapar.

Bu süreçte sizlerin dikkat etmesi gerekenler;
  • Çocuğun terapi görüşmelerine düzenli olarak gelmesini sağlayın.
  • Görüşmelerin sonunda ona neler yaptığı hakkında soru sormayın. Açıklama yapma zorunluluğu çocuk üzerinde baskı yaratabilir.
  • Terapi görüşmelerinde ne yapması gerektiği ve hangi konuları anlatacağı konusunda onu yönlendirmeyin. Ancak kendini hazır hissettiğinde istediği konuları kendi hızıyla terapide çalışmaya başlar.
  • Çocuğunuzla ilgili anlatmak istediklerinizi çocuğun görüşmesinde değil, ayrı bir anne baba görüşmesinde paylaşmanız onu daha çok rahatlatacaktır.
  • Terapide iyileşme sürecine girmeden önce çocuğun yaşadığı sıkıntılarda artış görülmesi doğaldır. Aklınıza takılan konuları çocuğunuzun terapistine sormaktan  çekinmeyin.

Unutulmamalıdır ki; her çocuğun geliş nedeni, yaşı ve şartları aynı değildir. O nedenle oyun terapisinin bir süreç olduğunu bilmek gerekir. Kısa sürede değişimin gözlenemeyeceğini ve en az 10 seanstan sonra gözle görülür davranış değişikliklerinin olduğu söylenebilir.

http://egepdm.com/ecem-kozali/