Dikkat Eksikliği
Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Günümüzde sıkça ismini duymaya başladığımız Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), okul öncesi çocuklarda başlayıp yetişkinliğe kadar devam edebilen, aşırı hareketlilik, kısa dikkat süresi ve dürtüsellik ile kendisini gösteren bir bozukluktur. Dikkat DEHB, çocuklarda, ergenlerde ve yetişkinlerde sıklıkla görülen nöro gelişimsel ve davranışsal bir sorundur. DEHB tedavi edilebilir. Verilen talimatlara uymamak, dikkat süresinin kısa olması, enerjik davranışlar gibi DEHB belirtileri aynı zamanda 1-5 yaş arası çocuklarda yaşları gereği sıkça görülen davranışlardır. Bu nedenle bu yaş grubunda DEHB tanısı koymak güçtür. Genellikle çocuk kreşe ya da okula başlayana dek ebeveynler DEHB’ye işaret eden sorunları fark etmezler. Peki bu davranışları nasıl fark edebiliriz ?

Eğer çocuğunuzda aşağıda belirtilen davranışlar varsa bu konuda yardım alınması gerekiyor olabilir.

  • Yerinde oturamama
  • Dikkatini toplayamama
  • Dikkatini sürüdürmekte zorlanma
  • Gece uykuya dalmakta güçlük çekme
  • Sırası gelmeden konuşma ve sürekli söz kesme
  • Yüksek sesle konuşma
  • Yapılan işi tamamlayamama
  • Durmadan kıpırdanma
  • Sıklıkla eşyalarını unutma, dağınıklık veya kaybetme
  • Öfke nöbetleri

Ancak unutulmamalıdır ki, her hareketli çocuk hiperaktif demek değildir. Bazen duygusal anlamda problem yaşayan çocuklarda da bu tip davranışlar gözlemlenebilmektedir. Ancak çocuğunuzda DEHB’den şüpheleniyorsanız bu konuda uzman kişilere başvurmanız en sağlıklı yollardan birisidir. Genellikle kesin olarak DEHB tanısı konmadan önce belirtilerin birbirini takip eden en az 6 ay boyunca tekrar etmesi gerekir. Ayrıca, söz konusu belirtiler yalnızca ev ya da okul ortamına özgü olmamalı, çocuğunuz aynı belirtileri farklı ortamlarda ve alanlarda da gösteriyor olmalıdır.

Erken tanı tedavi süreci için çok önemlidir. Psikolog, anne-baba ve öğretmen arasında yapılan iş birliği süreci olumlu yönde etkiler. DEHB tedavi edilmediğinde ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde kaygı bozuklukları, majör depresyon, madde kullanımı, yeme bozuklukları, uyku bozuklukları, düşük akademik başarı, düşük iş başarısı, kişilerarası ilişkilerde problemler ve davranış bozuklukları yaşama riski artmaktadır.

Ana Sayfaya Dön

“Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu” için 4 yorum

  • benim çocugumdada dikkat eksikligi var şuan 4 sınıfa gidiyor ve birtürlü derslerinde başarılı olamıyor ilk 1. sınıfta farkettik hatta 1. sınıftan aldık ana okuluna yazdırdık el kasları gelişmemişdediler sonra bir piskolaga gidildi onun verdigi ilaçlar kullanıldı yanlız dozajı agır geldigi için çocukta iştasızkık oldu günboyu hiçbirşey yediremiyorduk anca yatacagın da yiyordu sonra başka bir doktora gidildi başka bir ilaç yazdı dozajı düşük fakat oda işe yaramadı sürekli ders notları çok düşük geliyor bunun bir çözümü varmı konu hakkında bilgilendirirseniz sevinirim

    • Merhaba, öncelikle merkezimizde psikolog olarak çalıştığımız için ilaç vermiyoruz. Ancak gerekli görüldüğü zamanlarda yönlendirme yapıyoruz. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu nörogelişimsel ve nörodavranışsal bir bozukluktur. Ancak her çocukta benzer değildir. Sizin çocuğunuzda hangi belirtilerin daha ağır bastığına bakarak bir değerlendirme yapabiliriz. Dikkat eksikliği konusunda egzersiz ve çalışmalar yapılarak verim alınabilir. Bunun sonucunda ders başarısında artış gözleyebiliriz.
      Ancak unutulmamalıdır ki; Dikkat eksikliği için yapılan çalışmalar zaman alan ve takip edilmesi gereken bir süreçtir.

  • Benimde 6 yaşında bir kızım var ilk okula başladı sanırım dikkat eksikliği var ödev yaparken çok zorlanıyoruz okumada unutuyor zorlanıyor ebada sıkılıyor psikiatriye götürüp ilaç istemiyorum ne yapmamız gerek Bi randevu oluşturabilirmiyiz

    • Merhaba Ümmühan hanım, öncelikle iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederim. Web sayfamızda bulunan telefon numarasından yada iletişim formundan bana ulaşırsanız en kısa sürede bir randevu oluşturabiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir