Gençlerde Bilgisayar Bağımlılığı

Bağımlılık, bir davranış biçimini içinde bulunduran bir hastalıktır. Her insan belli bir oranda egosunu destekleyecek herhangi başka bir nesneye ihtiyaç duyar. Eğer bu destek olarak kullanılan nesne kişinin hayatında araç olarak var olabiliyorsa burada bir sıkıntı yoktur ancak nesnenin kendisinden daha önemli bir hale gelmeye başlaması bağımlılığın ortaya çıkmasını sağlar. Hayatta her nesne bağımlılığa neden olabilir. Bunlardan bir tanesi ise bilgisayar ve internet bağımlılığıdır. Günümüzde bilgisayar ve internet kullanımı  en erişilebilir ve legal nesneler arasında olduğundan en tehlikeli olan bağımlılık türü diyebiliriz. Çünkü, her yerde kolaylıkla ulaşılabilir olması ve hayatımızın giderek bir parçası haline gelmesi bireylerin bağımlı olmalarını kolaylaştırmaktadır. Özellikle gençlerin hayatlarında önemli bir yere sahip olan internet ve bilgisayar kullanımı giderek artmaktadır. Çünkü stresle başa çıkmak için kolay, hızlı ve etkin bir yoldur. O nedenle, bilgisayar ve internetten uzak kalmak günümüz koşullarında neredeyse imkansızdır. Gençlerde Bilgisayar Bağımlılığı

Öyleyse normal kullanım ve bağımlılık arasındaki farkı nasıl anlayabiliriz?

Bağımlı gençlerin psikososyal düzeydeki işlevlerinde yani sosyal etkinlikler, uğraşlar ve kişilerarası ilişkilerde gözle görülür oranda bozulmalar ve kopmalar başlar. Kişinin hayattaki öncelik sıraları değişmeye okulundan, ailesinden ve arkadaşlarından önce bilgisayar ve internet kullanımı öncelik kazanmaya başlar. Her geçen gün sorumluluk bilinci azalır. Etrafındaki arkadaş sayısı azalır ve vaktinin çoğunu bilgisayarda geçirdiği için ders notları düşmeye başlar. Kişinin işlevselliği düşmeye başladıkça bu gerçekten kaçmak için daha fazla bilgisayar ve internet kullanmaya başlar. Çevreden gelen eleştiri ve yorumlara açık değildir. Hatta genellikle aile üyeleri ile sert ve büyük kavgalar etmeye başlamıştır. Çünkü kişi, içinde bulunduğu bağımlılığa dair farkındalık sahibi değildir.

Böyle durumlarda yapılması gerekenler, çocuğunuzun hangi sitelere girdiğini kontrol edin, ancak çocuğunuza kontrol edildiğini hissettirmeyin. Çocuğunuza daha fazla zaman ayırın ve onunla sohbet edin.  Eğer durdurulamayacak seviyelerde ise, çocuğunuzla iletişime geçip onunla sakin bir dille durumu konuşmanız, kendi duygu ve düşüncelerinizi ifade etmeniz gerekmektedir. Ancak sizi dinlememek ve anlamamakta ısrarcı ise bir uzamana başvurup yardım istemenizde farda vardır.

Ana Sayfaya Dön

“Gençlerde Bilgisayar Bağımlılığı” için bir yorum

  • Güzel ve fikir verici yazınız için teşekkür ederiz Ecem hanım. Yeğenim için kafamızdaki sorulara cevap oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir