Dikkat Bozukluğu

Sınav Kaygısı

 

Günümüzde duygusal ve fiziksel belirtilerle kendini gösteren sınav kaygısını gençlerde sıklıkla görmekteyiz. Sınavlar gençlerin üzerinde büyük bir baskı yaratmaktadır ve bu durum performanslarını yeterince sergileyememelerine sebep olmaktadır. Kaygı duygusu her insanda var olan temel duygulardan biridir. Kaygı duygusunu yoğun bir biçimde yaşayan kişilerde yaklaşan sınava dair olumsuz düşünceler vardır. Genellikle bu düşünceler ‘ya yapamazsam, sınavım kötü geçerse?’,  ‘ sınavım kötü geçerse ailemin yüzüne nasıl bakarım?’, ’iyi bir okula gidemezsem geleceğim kararır mı ?’ gibi olumsuz içeriklerden oluşmaktadır. Gençler sadece sınavda kendi gelecekleri ile ilgilenmezler bazen ailelerine karşı da kendilerini sorumlu hissederler ve onları hayal kırıklığına uğratmaktan korkarlar. Sınav Kaygısı

Sınav öncesinde ve sırasında bu olumsuz düşüncelerin akıllarından geçmesi kişilerde duygusal yönden panik hali, sinirli olma, ağlama, aşırı engellenmişlik, şaşkınlık, unutkanlık olarak kendini göstermektedir. Duygusal tepkilerden sonra kalp atışlarının hızlanması, mide bulantısı, titreme, kasılma, baş ağrısı ve aşırı terleme gibi fiziksel tepkiler eşlik eder. Fiziksel ve duygusal bakımdan bu kadar rahatsız hisseden kişilerin yaptıkları işe karşı motive olmaları ve dikkatlerini verebilmeleri neredeyse imkansız hale gelir.

Sınav sırasında kaygının kontrol altına alınmasının ilk şartlarından birisi kişinin sınava girmek ile ilgili kendi olumsuz düşünce ve şemalarını fark etmesidir. Sınav ile ilgili zihinde var olan ve kalıplaşmış olumsuz düşünceler kişinin sınav döneminde dikkatini toplamasını ve motive olmasını engeller.

Bu konuda bir uzmandan destek almak özellikle kişinin sınav yılında kaygısını yönetmesi ve ders çalışma motivasyonu sağlaması için önemli bir yere sahiptir. Danışmanlık sürecinde kişilerin kendi hayatlarından keyif almalarını ve huzur duymalarını engelleyen düşüncelerini fark etmeleri ve bu düşünceleri daha işlevsel olanlar ile değiştirmeleri için destek verilir. Ayrıca sınav sırasında kaygılarını kontrol altına almalarını sağlayan yöntemler konusunda bilgilendirme yapılır.

Unutulmamalıdır ki, sınav kaygısı ile ilgili destek alınması sadece sınav ile ilgili konuları kapsamaz, benzer şekilde kişinin kendi düşünce ve şemaları ile ilgili farkındalıklarının artmasına katkıda bulunur. Aynı zamanda kişinin kendi hayatının kontrolünü sağlaması için destekler. Kişinin hayatını daha anlamlı ve daha farkında olarak yaşamasına zemin hazırlar. Ancak bu çalışmanın bir süreç olduğunu unutmamak ve bir kaç seanstan sonra her şeyin düzelmesini beklememek gerekir.

Ana Sayfaya Dön

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir