Çocuğumuzu Nasıl Koruyacağız

Çocuklarınıza Kendilerini Korumayı Nasıl Öğretebilirsiniz? (Çocuğumuzu Nasıl Koruyacağız)

Anne ve babaların en fazla kaygı duydukları konulardan bir tanesi de sakin bir çocuk yetiştirmek adına kendisini koruyamayan çocuk yetiştirme korkularıdır. Her anne ve baba kendi çocuğunun diğer çocuklarla birlikte uyum içinde olmasını ve diğerleri tarafından kabul görmesini isterler. Ancak çocukların arası tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi her zaman olumlu sürmez, zaman zaman kavga ederler, tartışırlar. Böyle durumlarda ise anne ve babalar kendi çocuğunun diğer çocuklar tarafından üzüldüğünü ve şiddet gördüğünü fark ettiklerinde onu korumak adına ‘sen de ona vur’ derler. Çocukların bu cümleden çıkarımı ise vurmak normal bir davranıştır ve kendimi korumanın tek yolu olarak vurmalıyım yargısına ulaşırlar. Bu cümle tehlikelidir. Çocuklar ‘sen de ona vur’ cümlesini duyduklarında bir başkası onlara vurmasa bile problemle karşılaştıklarında bunu çözmek adına başkalarına vurma davranışı gösterirler ve genellikle akranları tarafından dışlanma tehlikesi ile daha fazla karşı karşıya kalırlar.

Çocuklar özellikle okulöncesi dönemde yaşadıkları duyguları ifade etmekte ve nerede nasıl davranmaları gerektiği konusunda yetersiz bilgilere sahip olduklarından dolayı böyle bir tutum geliştirmeleri yetişkin hayatlarında da düşük problem çözme becerisine sahip olmalarına neden olabilir. Unutulmamalıdır ki şuanda onlara fısıldadığımız her bilgi onlar için altın değerindedir ve kalıcı olması muhtemeldir.

Peki ya o zaman çocuğumuzu nasıl koruyacağız derseniz…

Çocuklarınızı koruyamayacağınızı sadece onlara bunu öğretebileceğinizi hatırlatarak başlamak isterim. Çocuklara uzun vadede onlar için yararı olacak türden davranışları öğretmeniz çocuğunuzun gelecek yaşantısında daha büyük problemler yaşamasının önüne geçecektir. Bir arkadaşı ona vurma davranışı gösterdiyse ve çocuğunuz bunu sizinle paylaştıysa öncelikle ‘neler oldu bana anlatmanı istiyorum’ diyerek cümleye başlayın çocuğunuzun anlatacakları bitene kadar onu dikkatle dinleyin. Lütfen dinlerken öfkelenmeyin unutmayın ki onlar çocuk kendinize bu cümleyi hatırlatın… Çocuğunuz yaşadığı zor durumla ilgili konuşmasını bitirdiğinde’ bu durumda ne yapabilirsin?’ diye sorabilirsiniz. Bu soru çocuğun kendi yaşadığı zor duruma kendisinin çözüm bulması için ona yardım edecektir.

Onun adına çözüm bulmaya çalışmak çocuğunuza ne yapacağını söylemek yerine kendisinin çözüm bulmasına yardımcı olarak sorular sormak çocuğunuzu olgunlaştırır probleme uygun çözüm önerileri bulması için destekler. Çocuğunuzun kendi bulduğu çözüm önerilerini ise birlikte sonuçları ile değerlendirebilirsiniz. Mesela ‘bende ona vuracağım.’ derse peki sen de ona vurursan ne olur? Öğretmenin bu durumu nasıl karşılar? , başka ne olabilir diye daha olumlu sonuçlar bulana kadar çocuğunuza destek olabilirsiniz.

Hatırlayın, çocuklarınızın gelecekte yaşadığı sıkıntı veren durumlarda bir başkasına vurmasını ve kaba davranışlar sergilemesi yerine olaylara çözüm odaklı bakan ve sakin bireyler olması için onları desteklemeniz sağlıklı bireyler yetiştirmek adına çok önemlidir. Çocuğumuzu Nasıl Koruyacağız

Uzman Psikolog Ecem Kozalı MANCI

Ana Sayfaya Dön

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir