Bebeklerde Emzirmeyi Bırakma
Bebeklerde Emzirmeyi Bırakma
Dünya Sağlık Örgütü, tüm bebeklerin hayatlarının ilk 6 ayı boyunca sadece anne sütü ile beslenmesini, 6 aydan itibaren katı yiyecekler yemeye ve 2 yıl veya daha uzun süre anne sütü ile beslenmeye devam etmelerini önermektedir.
Bebeği emzirmeyi ne zaman bırakmalı?
Bunun için belirlenmiş kesin bir zaman yoktur. Bebekler ilk iki yıl anne sütü almalıdırlar. Eğer bebek iki yıl boyunca anne sütü aldıysa ve memeye karşı ilgisi azaldıysa memeyi bırakmak için en doğru zaman hem annenin hem de bebeğin kendini buna hazır hissettiği andır.
Bebeği emzirmeyi nasıl bırakılmalı?
İlk olarak bebeğinizin emzirmeyi bırakmaya ne zaman hazır olduğunu anlamalısınız. Bebeğiniz hazır olduğunda bazı ipuçları verecektir. Örneğin, başlarını dik tutarlar, destekle otururlar ve yediklerinize ilgi gösterirler. Ek olarak rutin emzirme seansları sırasında ilgisiz davranabilirler.
Bebeğinizi sütten kesmek için zamanlama da büyük önem taşımaktadır. Örneğin büyük bir yaşam değişikliği sırasında (diş çıkarma, eve taşınma, kreşe başlama vb.) gibi durumlarda bebeğiniz daha huzursuz olacağından bu, iyi bir zamanlama değildir.
Emzirmeyi kademeli olarak bırakmaya çalışmalısınız. Pek çok anne ve bebek için, çocuk büyüdükçe ve daha katı yiyecekler yedikçe emzirmeyi bırakma yavaş yavaş gerçekleşir. Örneğin bebeğinizin düzenli günlük emzirmelerinden birini bir biberon (veya bebeğiniz 6 aydan büyükse bir bardak) ile değiştirebilirsiniz.
Bebeğinizi emzirdiğiniz süreyi kısaltabilirsiniz. Kısalttığınız emzirme zamanının sonunda bebeğinizi suluk ya da bardak ile besleyebilirsiniz. Böylece zaman içerisinde bu şekilde beslenmeye alışmasını sağlayabilirsiniz.
Bebeğinizin duygusal olarak rahat olmasını sağlayabilirsiniz. Anne sütüyle beslenen bebekler ebeveynleri ile yakın fiziksel teması severler bu nedenle sütten kesilirken başka şekillerde rahatlık sağlamak önemlidir. Onunla emzirdiğiniz zamanlardaki gibi tensel temasta bulunmalısınız.
Bebeğiniz bugüne kadar alıştığı rutini bırakacağı için biraz huysuzlanması gayet normaldir, sabırlı olmalısınız.
Bebeğinizi besleme rutininizi değiştirebilirsiniz. Örneğin biberonu siz tuttuğunuzda bebeğiniz huysuzlanıyorsa siz başka bir odadayken eşiniz bebeğinizi beslemeyi deneyebilir.
Gündüz emzirmelerinde başarılı ilerliyorsanız gece emzirmeyi kesmeyi deneyebilirsiniz. Ancak bu süreç gündüz ile kıyaslandığında daha uzun sürebilir.
Kararlı olmalısınız. Kararsız davranışlar hem sizin hem de bebeğinizin duygusal olarak zorlanmasına sebep olabilir.
Bu süreçte kendi duygularınızı anlamalısınız. Emzirmeyi bitirmekten memnun olsanız da bebeğinizin büyümesiyle ilgili nostalji sancıları hissetmek tamamen doğaldır. Sütten kesmenin duygusal bir deneyim olduğunu bilmelisiniz.
Eğer tüm denemelerinize rağmen başarılı olamıyorsanız belki de emzirmeyi bırakmak için doğru zamanda değilsinizdir. Kendinize ve bebeğinize biraz zaman verdikten sonra tekrar deneme sürecine başlayabilirsiniz. Detaylı Bilgi için Lütfen Bize Ulaşın
Bebeklerde Emzirmeyi Bırakma