18 AY BİR KRİZ OLMADAN GEÇEBİLİR Mİ?

Bebeklerde 18 Ay Krizi

Bebeklerde 18 Ay Krizi; Bebekler bir yaşından itibaren çevrelerini gözlemlemeye, keşfetmeye oldukça fazla ilgi duyarlar. Sıklıkla çevredeki objeleri tanımak, onlara dokunmak ve kimseden yardım almadan elde etmek isterler. Özellikle 18 aydan itibaren kendi başlarına bir nesneye dokunarak onu oradan oraya gezdirmek isterler. Bir işi başardıklarında çok mutlu olur, başaramadıkları zaman ise oldukça öfke dolu olabilirler.

Bu dönemde bebek kendisi için neyin tehlikeli olup olmadığını kestiremez. Bu nedenle bakım veren kişi tarafından sık sık engellenir. Bu durum bebeklerde büyük bir öfke uyandırdığından kendilerini yere atma, bağırma ve ağlama gibi davranışları çok sık gözlemleriz.

Peki ya öfkelenince neden bağırıp kendilerini yere atıyorlar?

Şımarıklık? Dikkat çekme gibi cevaplar mı geçti aklınızdan…

Bir yetişkinin gözlerinden bakınca bu şımarıklık veya belki dikkat çekmenin bir yolu gibi görünüyor olabilir. Karşımızdaki bireyin bir yetişkin olmadığını ve kendisini konuşma bakımından bir yetişkin gibi dile getiremediğini biliyoruz. Haydi beraber düşünelim… Siz çok kısa süredir kaldığınız ve dilini anlasanız bile çok az konuşabildiğiniz bir yerde yaşıyorsunuz. O dili çok iyi konuşan ve orada yıllardır yaşayan insanlar ise sizi sürekli uyarıyor, engelliyor ama siz tüm bunları onların neden yaptığını bilmiyorsunuz… Ne hissederdiniz? Öfke, üzüntü, yetersizlik? Evet tam da bu duygular…

Peki o zaman, kendisini ağlamak ve bağırmak dışında ifade edemediği durumlarda yani kriz durumlarında onlara vereceğimiz tepkiler neden önemli olabilir?

Çünkü bizlerin verdikleri tepkiler ileride onların da bir olumsuz duygu yaşarken verecekleri tepkiler haline dönüşecektir. Bu süreçte ağlama, ne var ağlayacak? Aaa hiç yakışmadı sana, çok çirkin oldun ağlayınca! bak burada kuş mu var? o zaman sen ağla ben içerdeyim.

Haydi yine bir empati yapalım, canımızı çok sıkan bir durumdayız ve çok yakın olduğumuz bir kimseye bu duygumuzu anlatmak ve rahatlamak istiyoruz. Anlatmaya başladık ve bir anda bize şunları dedi.

‘Ağlama, ne var ağlayacak? Aaa hiç yakışmadı sana, çok çirkin oldun ağlayınca! bak burada kek var onu ye…, o zaman sen ağla ben içerdeyim.’

Bu cümleler size ne hissettirdi? Üzüntü, kızgınlık, değersizlik?

Evet 18 aylık olan bebekler de tam olarak böyle hissediyor. Ağlarsam bakım verenim beni sevmez, kabullenmez, üzüldüğüm zaman bunu kimseyle paylaşmamalıyım. Bu duygum diğerleri tarafından kabul görme

Unutmayalım ki duygularımız kendi elimizde olan ve beğenmediğimiz zaman değiştirme şansımız olan şeyler değillerdir. Üzgünken hayır şimdi mutlu olacağım deme şansımız yoktur.

Duygularımızı değiştiremeyiz ancak onları sağlıklı yollarla ifade etmeyi öğrenebiliriz…

İyi haber! 18 ay dönemindeki bebekler konuşulan çoğu cümleyi anlarlar. Olumsuz duyguya geçtiklerini fark ettiğimiz zamanlarda önceliğimiz onların o olumsuz duyguya neden geçtikleri olmalıdır…

Belki bir oyuncağı almak istedi ama alamadı, belki size söylemek istediği bir kelime var ama çıkaramadı…

Eğer olumsuz duyguya neden olan durumu fark ettiyseniz, ona ifade etmekle başlayabilirsiniz.

Oyuncağı alamadığın için öfkelisin… Seni anlamadığım için bana kızdın… Cam bardağı sana vermediğim için üzüldün…

Bunu neden yapıyoruz?

Çünkü olumsuz bir duygu yaşarken tüm insanların ilk ve ortak ihtiyacı anlaşılmaktır…

Bunu dediniz ama hala ağlıyor ve kendini yere mi atıyor?

Yanında olun… Ona yanında olduğunuzu söyleyin… Sakin kalın… onu hemen o duygudan çıkarmak için acele etmeyin.

Düşünsenize çok üzgünsünüz ama arkadaşınız size aman boş ver hadi diskoya gidelim! Diyor… İhtiyacınız bu mu? İşte bizler de hemen çocuğa ‘aa bak kuş var. aa hadi parka gidelim.’ dediğimizde ona benzer duygular yaşatıyor olabiliriz. Unutmayın ki onun kriz yaşama sebebi sizin için çok basit ama o oyuncağı alamadığı zaman hayatının en kötü anını yaşıyor…

Beklemek ona ve onun o duygusuna alan açmak, yanında olmak gerekiyor. Birkaç dakika içinde sakinleştiğini ve kendiliğinden çevresindeki şeylerle ilgilenmeye başladığını görmeye başladığımız bir noktayı beklemeliyiz.

O nokta bebekler için en kıymetli noktadır. Çünkü çocuk o noktada olumsuz bir duyguyu deneyimlemiş, kabul edilmiş ve anlaşılmış hissederek hayat yolculuğuna kaldığı yerden devam edebilecektir…

Belki de bu dönemi kriz olarak atfeden, olumsuz duyguları görmeye tahammül edemeyen biz yetişkinler olabilir miyiz? Zira bu dönem 18 aylık bebeklerin gözünde keşif merak ve macera dolu bir yol olabilir…

Bebeklerde 18 Ay Krizi

Uzm. Psikolog Ecem Mancı

Detaylı Bilgi İçin Bize Ulaşabilirsiniz

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir