4-5 yaşlarındaki çocuğunuz siz en sevdiğiniz dizinin yeni bölümüne odaklanmışken akşam yemeğinde yemeğinizi yerken “Anne ben nasıl oldum?” diye açıklamakta zorlanabileceğiniz bir soru ile gelebilir veya karnı burnunda arkadaşınızla konuşmaya dalmışken hiç beklemediğiniz bir anda “Anne bebekler nasıl olur?” diye sorabilir. Her ne kadar bu soruyu geçiştirmek isteyip cevaplamaktan utanç da duysanız çocuklar sizin gibi bu konulardan konuşmaktan utanç ve mahcubiyet duygularını siz ona yansıtmadığınız sürece hissetmeyecektir. Bu nedenle onun anlayabileceği bir dilde açıklamak yanlış bilgiler edinmesini engelleyecektir. İşte size yardımcı olabilecek birkaç madde…
“Seni leylekler getirdi” yalanından kaçının.
İlk akla gelen kolay ve kestirme bir cevap budur. Ancak bu, cevap bekleyen kocaman ve karmaşık bir dünyayı anlamlandırmaya çalışan bir çocuk için kafa karıştırıcı olmakta.
Dürüst ve açık olun.
Burada önemli olan sorusunu bilimsel yönüyle olabildiğince basit cevaplamak olacaktır. Bilgiyi olduğu gibi vermek çocuğunuzun korkuya kapılmasına ve belirsizlik içinde kalmasına engel olacaktır.
Tam olarak ne öğrenmek istediğini sorun.
Çocuğunuz “Anne ben nasıl oldum?” diye sorduğunda “sen ne düşünüyorsun?” veya “sen bunun hakkında ne biliyorsun?” diye bir geri dönüş yapabilirsiniz. Bu onun çevresinden duyduğu ve algıladığı bilgileri size sunmasını sağlayarak sizin ne kadarını anlatmanız gerektiği ve ne bilmek istediğini hakkında ip ucu vermektedir.
Sorusunu ve bildiklerini taktir edin.
“Bu nasıl bir soru böyle!” demek çocuğunuzun sorduğu sorular yüzünden utanç duymasına neden olmakta. Bunun yerine “Bu iyi bir soru!” şeklinde cevaplamanız güven veren bir başlangıç yapmanızı sağlayacaktır.
Peki nasıl cevaplamalıyız?
“Bebeklerin oluşması için bir yumurtaya bir de sperme ihtiyaç vardır. Sperm tohuma benzer, yumurta da yumurta gibidir. Bunlar annenin karnında büyüyüp bir bebeğe dönüşmekte.” Şeklinde basit bir açıklama yeterli olacaktır.
Bebeklerin nasıl olduğuna dair sorularının ardından gelebilecek bazı sorularda şunlardır:
Bebeğin orada ne işi var?
Bebek dışarı çıkmaya hazır olana kadar orada büyüyor, uyuyor, yemek yiyor hatta bazen hareket edip oyunlar oynuyor. Bebeğin büyümesi için güvenli ve harika bir yer.
Bebek dışarı nasıl çıkacak?
Bebek artık annenin karnının içine sığamayacak kadar büyüdüğünde, vajinasından veya karnından doktor ve hemşirelerin yardımıyla dışarı çıkar.
Genellikle bu açıklamalar yeterli olacaktır. Ama çocuğunuzun daha fazla meraklandığını durumlarda açıklamalarınızı daha detaylı yapmak için veya çocuğunuzun bilgiyi görsel olarak birleştirmesini sağlamasına ve somut bir değerlendirme yapmasına yardımcı olmak için bazı kaynaklardan destek almak iyi olmaktadır. Bu nedenle bazı kitap önerilerini sizler için derledik. Daha detaylı bilgi için bizlere ulabilirsiniz.
Çocuk Üniversitesi Üreme – Çağrı Odabaşı
Hoş Geldim – Rayka Kumru
Bebekler Nereden Gelir? – Doris Rübel
Bebekler Nereden Gelir?- İlk Sorulara Cevaplar